top of page

 Κατασκευαστές

Έκθεση Κιθάρας

Βασίλης Βασιλειάδης

Ο Βασίλης Βασιλειάδης γεννήθηκε στην Ποντινή Γρεβενών το 1956 και ζει στην Κοζάνη. Ξεκίνησε να μελετά και να κατασκευάζει ελληνικά παραδοσιακά μουσικά όργανα όσο ήταν ακόμα μαθητής, ενώ έφτιαξε την πρώτη του κλασική κιθάρα το 1980. Το μεράκι, η μελέτη και το πάθος του να φτιάχνει κάθε κιθάρα καλύτερη από την προηγούμενη τον οδηγούν όλα αυτά τα χρόνια.

Στο εργαστήριό του ο Βασίλης μελετά και σχεδιάζει τις κιθάρες του βασιζόμενος στους νόμους της ακουστικής και της συμπεριφοράς των υλικών, ενώ ενημερώνεται συνεχώς για τις σύγχρονες μεθόδους κατασκευής που επικρατούν διεθνώς. Η εξαιρετική ποιότητα των οργάνων του  οφείλεται στο συνδυασμό των καινοτόμων μεθόδων κατασκευής, των άρτιων τεχνολογικά εργαλείων ελέγχου ποιότητας  και των άριστης ποιότητας υλικών που χρησιμοποιεί.

Η κατασκευή διπλού καπακιού με το υλικό Νomex και η χρήση ανθρακονημάτων του εξασφαλίζουν κιθάρες με μοναδικό  ήχο, ενώ οι φυσικές ρητίνες για τα χειροποίητα βερνίκια εγγυώνται την τέλεια εμφάνιση των οργάνων.

Τα ξύλα που χρησιμοποιεί είναι ευρωπαϊκός έλατος (European Spruce) και καναδικός κέδρος (Canadian Cedar) για το καπάκι, ινδικός παλίσανδρος (Indian rosewood), καναδική κερασιά (Canadian cherry), Bubinga, Paofero Βραζιλίας (South Brazil Paofero) για τα πλαϊνά και την πλάτη και κέδρος Ονδούρας (Honduras Cedar) για την ταστιέρα.

Gabriel
Χρήστος Τσόνιας

Ο Χρήστος Τσονιας γεννήθηκε στο βορειοανατολική Ελλάδα, στην Θράκη, στην πόλη της Κομοτηνής το 1968.


Τα τελευταία 5 χρόνια εργάζεται ως γλύπτης και κατασκευαστής και πειραματίζεται με τα άχρηστα - πεταμένα υλικά, όπως τα χαρτιά, χαρτόνια και υφάσματα. Μέσα από εκτεταμένη έρευνα έχει δημιουργήσει μια καινοτόμο μέθοδο κατασκευής για την ανακύκλωση μιας ποικιλίας υλικών, σε μορφές μουσικών οργάνων, γλυπτικής και λειτουργικών ηχείων. Αυτές οι μορφές έχουν ενεργήσει ως καμβάς για τη φαντασία του. Παραδοσιακά αλλά και πρωτότυπα νέα σχήματα μουσικών οργάνων, που σε συνδυασμό άλλων μορφών τέχνης (ζωγραφική, χαρακτική,κτλ) αλλά και των ίδιων των πρωτότυπων υλικών που χρησιμοποιεί έχουν φέρει στη ζωή νέες φόρμες με καλλιτεχνική διάθεση και απεικόνιση, αλλά επίσης έχουν λειτουργήσει ως καμβάς για άλλους καλλιτέχνες να εξερευνήσουν την πρακτική τους.

Αναγνωρίζοντας τις συχνά καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον των τρεχουσών διαδικασιών για την παραγωγή διαφόρων αντικειμένων καθημερινής και όχι μόνο χρήσης, ο Χρήστος με την άμεση επαναχρησιμοποίηση άχρηστων υλικών και μια σχετικά απλή διαδικασία κατασκευής με πολύ χαμηλό αντίκτυπο στο

περιβάλλον, καταδεικνύει τη δέσμευση για τηνοικολογική βιωσιμότητα και τον κόσμο στον οποίο ζούμε.

 

Η δουλειά του έχει γίνει γνωστή στην Ελλάδα και πρόσφατα στο Λονδίνο, όπου έχει ήδη ξεκινήσει και τη δημιουργία της London Recycled Orchestra (LRO). Με τα οικολογικά μουσικά όργανα του, έχει λάβει μέρος σε οικολογικά φεστιβάλ , σε συνέδρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και όχι μόνο.

bottom of page